The Odds historik

Bandet The Odds bildades 1981 av spillrorna av  Motalabandet Homeland vilket var ett band som blandade ihop ett flertal då rådande musikstilar som punk, disco, reggie och hårdrock till en rätt absurd blandning. Vid denna tidpunkt hade de tre ursprungsmedlemmarna i Odds sett filmen Quadrophenia och identifierade sig totalt med den  då rådande modsvågen på ett sätt som man nog bara gör i 15-17 årsåldern. Förutom de vanliga kärlekstexterna så handlade texterna gärna om modsrelaterade ämnen som Brighton och vespor. Efter ett idogt sökande efter bassist så fann bandet Anders Nylander och en del spelningar i Motala med omnejd följde.

1982 beslöt rockföreningen Rivoli i Motala att man skulle spela in en samlingsskiva med ett antal lokala band och den ökände Lars E Karlsson kontaktades. The Odds åkte upp till Stockholm för att spela in två låtar med Lars E Karlsson som producent. Hans producentinsats bestod i meningen ’’första tagningen är alltid bäst’’. Studiotid är ju dyr. Den 60-talsinspirerade musiken var till viss del lämnad nu och de två bidragen på skivan: ’’Tid att älska, dags att dö’’ och ’’Pojkarna från Köpenhamn’’ var snarast en ohelig allians mellan B52’s och Lustans Lakejer.

The Odds tog efter denna skiva in Camilla Petrini för att dela på sången med Mikael Lansenius. Detta gjordes dels för att bandet ville bättra på stämsången och dels för att vi tyckte att popband med en kvinnlig vokalist såsom Blondie, Expressos och The Photos  var extremt coola.

Nu kommer vi till den punkt där inspelningen hos Bosse Sound skulle bli av. Jag kommer inte ihåg vilka som var våra inspirationer vid denna tidpunkt men jag vet att vi följde Reeperbahns steg noggrant. Vid denna tidpunkt var ju avskalad alternativfunk a’la Talking Heads i ropet vilket genom vårt Reeperbahnfilter påverkade oss en del. Snirkliga popband som Db’s och XTC gjorde nog också sitt till för att The Odds lät som de gjorde.

Efter denna demo fortsatte bandet med en ny sångerska: Marina Krig och en klaviaturspelare: Thomas Karlsson.

Efter ett halvårs spelande i den nya sättningen kom då chocken. Orginalmedlemmarna Mikael Lansenius och Anders Nylander lämnade bandet. Dels på grund av studier på annan ort för Mikaels del och dels för att börja att spela med det nybildade depprockbandet ’’Nionde avsatsen’’. Kort efter detta bildade Anders Håkanson, Marina Krig och Eric Håkansson sidoprojektet Danse Macabre tillsammans med Johan Lewholt. Detta blev snart de inblandades huvudprioritet vilket gjorde att The Odds gick i graven 1984.

Bland de spelningar som The Odds gjorde kan en nämnas särskilt. Bandet åkte upp till Stockholm för att spela på Underground som förband till Stand By vilka hade en viss Carola Häggqvist som sångerska. Vi blev något osams om hur gammal hon var. Hon agerade med en väldig pondus mot de äldre killarna i bandet så mitt tips var drygt 20 år men så fel jag hade. Ett år senare stod Carola och sjöng Främling i melodifestivalen och resten vet vi ju.

Vad hände sen ?

Anders och Eric Håkanson har följts åt i diverse band enligt följande:
Danse Macabre   Gjorde en del spelningar och höjdpunkten måste väl ändå sägas vara 3 veckor på Lilla Bommens spränglista.

Send No Flowers  var ett Linköpings baserat band som gav ut 2 ep och 1 singel under slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Stockholmsbandet Mismates gav under slutet av 90-talet ut en fullängdskiva, en ep, två singlar samt medverkade på ett antal samlingsskivor.

Anders Nylander har under en längre tid spelat i Drug som bl.a. spelat in en fullängdsskiva.
 

Om någon vill höra av sig är min mailadress awh@telia.com